Nicolaas III en het Land van Putten

De tentoonstelling ‘Nicolaas III en het Land van Putten’ in Museum Stadhuis Geervliet, maakt de geschiedenis van de streek inzichtelijk aan de hand van de opeenvolging van heren en vrouwen van Putten, later de Bourgondische en Habsburgse heersers. Putten was tot de Franse tijd een zelfstandige bestuurlijke eenheid.
Ook de rol van Geervliet als hoofdstad van Putten wordt belicht.
Naast maquettes en portretten is er ook een speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigde film ‘Nicolaas III, de Heer van Putten’.

Ook te zien is de animatiefilm ‘Bernisse Toen en Nu’ , Geervliet, Heenvliet en Simonshaven rond 1400 in 3D.

De hensbeker van Putten is – in bruikleen van het Waterschap Hollandse Delta – voor de duur van de tentoonstelling weer terug in het gebouw waar hij rond 1735 voor het eerst in gebruik werd genomen.

Nicolaas III

Bijna 750 jaar geleden had hij het voor het zeggen in Geervliet en omstreken: Nicolaas III van Putten. Ruim zeven eeuwen na zijn dood is zijn invloed nog steeds zichtbaar.
Nicolaas III van Putten is in 1260 geboren. Hij was een telg uit de adelijke familie Persijn. Hij was een succesvol legeraanvoerder gebleken in dienst van de graven van Holland en in 1304 werd Nicolaas tot ridder geslagen. In datzelfde jaar ging hij met zijn vrouw Aleid van Strijen en hun drie dochters in het Hof van Putten, een kasteel in Geervliet wonen. Zijn gebied strekte zich uit van het voormalige Charlois en Katendrecht tot en met delen van de huidige Hoeksche Waard en Overflakkee.
Het gebied Putten was vroeger een verzameling van eilanden, gorzen en moerassen. Nicolaas III heeft opdracht gegeven voor verdere bedijking. Zo kreeg de omgeving steeds meer de vorm die zij nu heeft. Ook heeft hij bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwekerk laten vergroten. Nicolaas overleed in 1311, zijn vrouw in 1316. Hun dochter Beatrijs nam zijn taken over. Zij stichtte het gasthuis, het huidige oude stadhuis, waar de tentoonstelling is. Beatrijs richtte rond 1324 ook een praalgraf op voor haar ouders in de kerk, dit jaar dus zevenhonderd jaar geleden.

Hensbeker

Deze hensbeker werd door het dijkcollege van de Ring van Putten (verre voorganger van genoemd waterschap) gebruikt als een nieuwe hoogheemraad zich aandiende. Deze moest de bokaal in één keer ledigen, dan ‘hoorde hij erbij’.
De oorspronkelijke beker werd in 1737 besteld op initiatief van de toenmalige ruwaard-opperdijkgraaf Gualtherie de Raet. In het glas werd zijn familiewapen, naast het wapen van Putten gegraveerd. Verder zien we een Vrouwe Justitia en een roededrager, eigenlijk meer de symbolen voor een ruwaard dan voor een dijkgraaf. Er is kennelijk te hard mee geklonken, want twee jaar later moest er al een replica komen. Daarvan brak later de steel, die vervangen werd door een zilveren voet. Oorspronkelijk was er ook een glazen deksel. Het glas heeft eeuwenlang gestaan in een speciaal kastje op de Geervlietse raadzaal. Via het Hoogheemraadschap van Putten werd de Brielse Dijkring in 1954 de rechtmatige eigenaar. De hensbeker verhuisde naar Brielle. In 2005 kwam de bokaal bij Hollandse Delta in Ridderkerk terecht.

Poster 2024
Poster 2024
Poster 2024
Poster 2024
Museum Stadhuis Geervliet

Tentoonstelling:
Nicolaas III en het Land van Putten

Periode:
13 juli t/m 15 september 2024

Adres:
Museum Stadhuis Geervliet
Kaaistraat 2
3211 AP Geervliet

Openingstijden:
zaterdag 13-17 uur
zondag 13-17 uur

Toegang:
vrij

Groepen:
op afspraak

Poster 2024