Jaargang 45 nr. 2, mei 2024
De Stadspomp
Onthuld op het dorpsplein
Donderdag 4 april was het, na twee jaar voorbereidingen treffen, eindelijk zo ver: de stadspomp van Geervliet werd door cultuurwethouder Jeroen Postma samen met de schenkers Jaap en Stenny Reedijk onthuld. Deze dag werd natuurlijk niet zomaar gekozen. Het was de dag dat Geervliet 643 jaar geleden stadsrechten kreeg.
Reedijk
Korte geschiedenis van een bakkersfamilie
Jaap Reedijk verteld: ‘Mijn opa Jaap groeide op als boerenzoon in het kleine plaatsje Piersil in de Hoeksewaard. Naast de boerderij van zijn ouders stond het Bakhuis met daarin een gemetselde oven en een werkbank om deeg te kneden…’.
Water
We vinden het zo gewoon
We draaien een kraan open en hebben zoveel water als we willen, warm of koud naar keuze. We gebruiken het als drinkwater, waswater of voor een emmer sop. We spoelen er de WC (watercloset) mee door.
In droge tijden besproeien we er onze tuinplanten mee. Alleen als we aan het waterleidingbedrijf jaarlijks de meterstand doorgeven en vervolgens een afrekening ontvangen, staan we even stil bij de hoeveelheid die we gebruikt hebben, maar daarna gaan we over tot de orde van de dag.
Klaas van der Schoor
De galanteriewinkel van Geervliet
Als er ergens in Geervliet een straat is die de bijnaam ‘oude winkelstraat’ verdient, dan is het wel de Tolstraat. Door de jaren heen bevonden zich daar naast boerderijen en aannemers, de meeste middenstanders, zoals bakkers, kruideniers, olieboertjes, schilders, schoenmakers, het postkantoor annex fotohandel en uurwerkreparatie, slagerijen en een galanteriewinkel.

Cornelis Boon van Engeland
Een poëtische baljuw van Heenvliet
De Vrijheren van Heenvliet lieten zich in bestuurlijke zaken doorgaans waarnemen door een baljuw. Die functie was te vergelijken met die van de ruwaard in Putten. De baljuw vervulde in rechtszaken de rol van officier van justitie.
Biert
Van gemeente tot gehucht
Je kunt het je nu haast niet meer voorstellen maar het kleine Biert vormde eeuwenlang een apart rechtsgebied. Vanaf de bedijking in de late Middeleeuwen tot 1811 vormde Biert een eigen ambacht.
Schoolherinneringen V
Zingen
In de tegenwoordige lerarenopleiding kan men voor ‘muzikale vorming’ kiezen als ‘specialisatie’. Vroeger werd iedereen die voor de klas stond geacht van alle markten thuis te zijn. Maar als een collega echt geen toon van de andere kon onderscheiden ruilde je voor dat uurtje van klas.