15-10-2022
Borstbeeld voor Cornelis de Witt, na standbeeld voor Johan
Vandaag werd in Geervliet een borstbeeld van Cornelis de Witt onthuld. Wie was de Cornelis en hoe was zijn verhouding met jongere broer Johan?
Interview (7:35 minuten) met Ben Corino, radiomaker van het Dortse radioprogramma Studio de Witt, naar aanleiding van de onthulling van het borstbeeld van Cornelis de Witt in Geervliet.
15-10-2022
Na Johan de Witt krijgt nu ook broer Cornelis zijn eigen beeld
Misschien wel de beroemdste oud-inwoner van Geervliet krijgt een kunstwerk. Zaterdag wordt daar een borstbeeld onthuld van Cornelis de Witt, de ruwaard van Putten.
Zijn nog beroemdere broer Johan (1625-1672) heeft al een eigen standbeeld in het centrum van Den Haag. Samen zijn ze in brons vereeuwigd in hun geboorteplaats Dordrecht. De Stichting Oud-Geervliet vond dat Cornelis (1623-1672) een eigen exemplaar verdiende.
Beeldhouwer Roy Greve uit Elp maakte een bronzen borstbeeld. Jan Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, onthulde zaterdagmiddag rond 16.00 uur het werk op het Sint-Anthonieplein in het stadje. ‘In 1654 werd Cornelis de Witt door de Staten van Holland aangesteld als Ruwaard van Putten. Hij werd in deze streek hun hoogste vertegenwoordiger’, aldus Oud-Geervliet.
15-10-2022
Geervliet sluit herdenking rampjaar af met onthulling borstbeeld Cornelis de Witt
Geervliet – Bij de naam Cornelis de Witt denkt men in eerste instantie aan de stad Dordrecht, waar hij en zijn jongere broer Johan geboren werden, en aan Den Haag, waar de gebroeders in 1672 werden vermoord. Maar ook Geervliet had als hoofdstad van Putten banden met Cornelis de Witt.
In 1654 werd Cornelis de Witt door de Staten van Holland aangesteld als Ruwaard van Putten. Hij werd in deze streek hun hoogste vertegenwoordiger. Als Hoofdofficier van Justitie eiste hij recht voor de Putse Hoge Vierschaar, de rechtbank die bijeenkwam op het Hof van Putten. Dit slot, dat in Geervliet ten zuiden van de kerk stond, was ook de officiële residentie van de Ruwaard.
02-10-2022
Cornelis de Witt krijgt borstbeeld in Geervliet, Nissewaard
Cornelis de Witt krijgt in de vorm van een borstbeeld een plek in het kleine, maar historische stadje Geervliet in de gemeente Nissewaard in Zuid-Holland. Het borstbeeld wordt op 15 oktober om 16.00 uur onthuld door prof. dr. J. A. Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Aan de onthulling gaat een programma vooraf dat start om 14.30 uur in het historische oude Stadhuis van Geervliet.
Voorafgaand aan de onthulling van het door beeldhouwer Toon Rijkers uit Wageningen gemaakte hardstenen reliëf, werd door dr. Lodewijk Wagenaar een lezing gehouden over Philippus Baldaeus en Ceylon.Bij de naam Cornelis de Witt denkt men in eerste instantie aan de stad Dordrecht, waar hij en zijn jongere broer Johan geboren werden, en aan Den Haag, waar de gebroeders in 1672 werden vermoord. Maar ook Geervliet had als hoofdstad van Putten banden met Cornelis de Witt.
17-09-2022
Philippus Baldaeus is terug in de kerk van Geervliet
Geervliet – Vanmiddag werd in het torenportaal van de O.L.V. Kerk in Geervliet door Hare Excellentie mevrouw Aruni Ranaraja, ambassadeur van Sri Lanka, het reliëf onthuld dat de beeltenis toont van Philippus Baldaeus. Hiermee wordt eer gebracht aan een bijzondere Geervlietse predikant, die op 26 september 1671 op slechts 39-jarige leeftijd overleed.
Voorafgaand aan de onthulling van het door beeldhouwer Toon Rijkers uit Wageningen gemaakte hardstenen reliëf, werd door dr. Lodewijk Wagenaar een lezing gehouden over Philippus Baldaeus en Ceylon.
19-07-2022
In het spoor van de Oranjes
Op dit moment is in Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling ‘Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten’ te bekijken.
Als aanvulling op die tentoonstelling heeft Ivar Iding van KijkenLuister de Oranjeroute Voorne-Putten ontworpen. De redactie neemt u de komende weken mee langs de belangrijke plekken op deze route. Deze week aandacht voor Geervliet.
Het stadhuis
In 1346 stichtte Beatrijs, de dochter van Nicolaas III een gasthuis met kapel aan de Kaaistraat. Rond 1500 besloot het stadsbestuur zijn intrek in het pand te nemen en ook het Dijkcollege van de Ring van Putten kwam er om te vergaderen. Zo ontstond in 1633 boven de begane grond de gemeenlandskamer, die te bereiken was via een eigen bordes. Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1980 deed de zaal dienst als raadzaal. Op dit moment is het een trouwlocatie. Op de zolder was lange tijd de Oudheidskamer te vinden. De Stichting Oud-Geervliet mag nu echter de begane grond gebruiken als expositieruimte.
19-07-2022
De tombe van Nicolaas en Aleida
Geervliet – In de Onze Lieve Vrouwe Kerk van Geervliet is een van de oudste grafmonumenten van Nederland te vinden.
Hoewel dit graf een link heeft met de Oranjes, is het niet opgenomen als bezoeklocatie bij de Oranje-route Voorne-Putten, maar bent u in Geervliet dan mag u de gelegenheid niet missen dit monument te bezoeken.
15-07-2022
Al eeuwenlang bezoeken vreemdelingen de eilanden: ‘Ze eten daar hun mosselen rauw’
Onvoltooid verleden – Het is zomer en het kan weer: we reizen naar andere oorden. Net als vreemdelingen afgelopen eeuwen de eilanden bezochten, reizen waarvan vaak verslagen bewaard zijn gebleven. Vandaag deel 1 in een zomers drieluik, waarbij we de eilanden bekijken door de ogen van de reizigers van toen.
Zo eenvoudig als reizen nu gaat, ging dat vroeger natuurlijk niet. Dat weerhield avonturiers er echter niet van om eropuit te gaan. Al eeuwenlang wordt Voorne-Putten door vreemdelingen bezocht, leert een blik in het Brielse Streekarchief, waar veel reisverhalen te raadplegen zijn.
10-07-2022
Gevelsteen en expositie herdenken het Rampjaar 1672 in Geervliet
Geervliet – Het was vrijdagmorgen feest in Geervliet. Daar openden burgemeester Foort van Oosten en cultuurwethouder Jeroen Postma in het Museum Stadhuis Geervliet de tentoonstelling ‘Geervliet in 1672 het Rampjaar’.
Maar aan die zonnige en feestelijke opening ging nog een handeling vooraf: de nieuwe wethouder viel de eer te beurt een gevelsteen op het huis van Jan Stoof en Marga Duinker te onthullen. Deze bevond zich op de hoek Kerkstraat/Kaaistraat waar van 1675 tot 1681 Willem Tichelaar woonde. Hij was na door de Oranjegezinde ruwaard Johan François van Schagen, de Vrijheer van Heenvliet, beloond met het ambt van stadhouder van Putten, zijn vervanger bij afwezigheid. Tichelaar, een louche barbier uit Piershil, moest door die benoeming in Geervliet gaan wonen, omdat dat de hoofdstad van Putten was. Hij kocht van de vertrekkende chirurgijn Johannes van der Hoeven het bewuste huis, waarvoor de Stichting Oud-Geervliet door kunstenaar Toon Rijkers uit Wageningen een hardstenen gevelsteen liet maken.
08-07-2022
Gevelsteen en tentoonstelling in Geervliet
Vrijdag 8 juli werd nabij het stadhuis van Geervliet een gevelsteen onthult. Ter gelegenheid van de ‘Nationale herdenking van het Rampjaar 1672’ inmiddels 350 jaar geleden. In het huis waarin de gevelsteen verwerkt is woonde vroeger de Geervlieter genaamd Willem Tichelaar. Deze beschuldigde onterecht Cornelis de Witt, de in die tijd bekende ruwaard van (Voorne)Putten, van een aanslag op de Prins van Oranje.
De beschuldiging leidde tot de moord van de twee gebroeders de Witt, de bekende dubbele moord uit onze geschiedenisboeken. In deze zelfde boeken heeft Geervliet weinig bekendheid, wat misschien wel zou moeten; de oorsprong van de bekendste moorden in onze geschiedenis blijkt in Geervliet te liggen. Deze twijfelachtige eer is nu wel een mooie toeristische trekker in Nissewaard. En toevallig of niet, tijdens de onthulling fietsten er nu juist twee Friese toeristen voorbij.
08-07-2022
Tentoonstelling over Geervliet in Rampjaar: ‘Hier werd kiem gelegd voor de moord op de gebroeders De Witt’
Johan de Witt was zo’n twintig jaar de machtigste man van het land. Zijn broer Cornelis stond hem altijd bij. Maar in 1672 kregen zij de schuld van alles wat er misging. In Geervliet, waar Cornelis woonde en werkte, begint dit weekend een tentoonstelling over het stadje in het Rampjaar.
Vanaf 1653 was Johan de Witt (1625-1672) raadspensionaris in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij was een tegenstander van een te grote macht van de Oranjes. De republiek was in 1672 in oorlog met Frankrijk, Engeland en de Duitse bisdommen Münster en Keulen. De in Dordrecht geboren Johan en Cornelis (1623-1672) werden de zondebokken. Dan volgt die zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis: de moord op de gebroeders De Witt. Het is nu tijd dat de rol van Geervliet daarin wordt benoemd, vindt de Stichting Oud-Geervliet. Adriaan Herweijer van Rodenburg: “Het Rampjaar is 350 jaar geleden en wordt landelijk herdacht. Wanneer wordt Geervliet genoemd? Geervliet hoort in het rijtje van Den Haag en Dordrecht.”