Oudnieuws
Jaargang 44 nr. 1, februari 2023

weerkaart

De ramp van ’53

Op Voorne-Putten eiste het water 37 levens
De drie hoogtepunten van 2022
 
Zaterdag 31 januari 1953, nu 70 jaar geleden. Het KNMI in Den Bilt laat rond half 12 in de ochtend via de radio het volgend bekend maken;
‘Boven het noordelijke en het westelijke deel van de Noordzee woedt een zware storm tussen noordwest en noord. Verwacht mag worden dat de storm de gehele nacht zal duren, en in verband hiermede worden vanmiddag om half zes de groepen Rotterdam, Willemstad en Bergen op Zoom gewaarschuwd voor gevaarlijk hoog water’.
Groot was de verslagenheid toen er een voorlopige balans was opgemaakt. 1836 slachtoffers, 72.000 mensen geëvacueerd, duizenden huizen, kerken en scholen vernield en ca. 40.000 gebouwen beschadigd. 187.000 stuks vee verdronk en ruim 153.000 hectare vruchtbare grond was ondergelopen.
Op Voorne-Putten eiste het water 37 levens, waarvan 21 in Zuidland.

stadsboerderij

Boerderijen in ‘de stad’

Een wandeling langs 21 boerderijen
Deze kop nemen we niet te serieus, want Geervliet werd uiteindelijk een boerendorpje. In veel steden treffen we wel een paar zogenaamde stadsboerderijen aan, die ooit binnen de ommuring stonden. Bij een belegering was dan de voedselvoorziening voor enige tijd verzekerd. Geervliet telt er opmerkelijk veel. Boerderijen bouw je niet aan elkaar. Dit heeft gezorgd voor de ruime opzet van ons dorp, waar we vandaag de dag nog van kunnen genieten. Het boerenbedrijf bestaat inmiddels niet meer in de oude kern van Geervliet, maar veel gebouwen zijn er gelukkig nog wel.

Jaap Reedijk neemt u mee op een wandeling langs de 21 boerderijen die in de jaren 1945-50 in de bebouwde kom stonden en waarvan er enkele zijn gesloopt. De meeste bewoners van deze boerderijen kan hij zich nog goed herinneren evenals hun naam, gezicht en eigenaardigheden.
Teun Otto zorgde voor de foto’s en de bijschriften.

Jacob

Jacob den Haan

Een Heenvlietse schoolmeester in roerige tijden
Een Heenvlietse schoolmeester in roerige tijden. Hij werd in 1748 geboren in Sassenheim en kwam via Hoogvliet en Brielle in 1787 naar Heenvliet met zijn (tweede) vrouw Lena Manintveld en hun dan tweejarige zoon Cornelis.

winkeltje

’t Winkeltje

Het pand Anthonieplein 3
Toen het pand Anthonieplein 3 door de erven De Jong te koop werd gezet kocht van Marion het en richtte er ’t Winkeltje’ in. Als dependance van zijn supermarkt bood het alle faciliteiten.
Lees over de geschiedenis over Anthonieplein 3 en haar bewoners…

 
penning

De wieg en de penning

Vluchtelingenopvang toen en nu
Dat mensen huis en haard voor oorlog verlaten en elders een onderkomen moeten zoeken, is helaas van alle tijden. Zo heeft de gemeente Nissewaard nu haar verantwoordelijkheid genomen en in Zuidland en Heenvliet ruimte gemaakt om gevluchte Oekraïners op te vangen.
In 1914 was er sprake van een soortgelijke situatie. Duitsland was België binnen gevallen en 1 miljoen Belgen vluchtten de grens over, naar Nederland. In Zuidland zijn destijds 82 vluchtelingen opgevangen. Voor hen werden nuttige spullen ingezameld. Ook een wieg uit Geervliet…

commissaris

Commissaris van de Koning bezoekt Geervliet

Het is een van de rijkstaken van de commissaris van de Koning om regelmatig op officieel werkbezoek te gaan in gemeenten in zijn provincie. Het laatste officiële bezoek aan Nissewaard was in 2017. ‘Sindsdien hebben er vele onderwerpen de revue gepasseerd en zijn er ook nieuwe ontwikkelingen. Daar hebben we de commissaris met plezier van op de hoogte gebracht’, zegt burgemeester Foort van Oosten.

tekening

Tekening van centrum Geervliet

Zeker niet onvermeld mag blijven dat Fred Baas het eerste exemplaar van zijn tekening uit 2022 van het oude Geervliet aan ons museum schonk, in de centerfold delen we deze tekening met een watermerk met u. In een beperkte oplage is deze tekening ingelijst te bestellen. Meer informatie hierover vind u op pagina 2 van OudNieuws.

DIT KWARTAAL IN OUDNIEUWS
logo Oudnieuws
Jaargang 45 nr. 3, augustus 2024
Oudnieuws
 • Nicolaas III en het Land van Putten
  De nieuwe tentoonstelling in Museum Stadhuis Geervliet
 • De hensbeker van Putten
  Blikvanger op de tentoonstelling 'Nicolaas III en het Land van Putten'
 • De tol van Geervliet en de Joppetoren in Dordrecht
 • Het praalgraf
  Een monument van nationaal belang
 • Het dienstmeisje, de grutter en de schutting
 • Gewichtige zaken in Geervliet
 • De Geervlietse Motorclub
 • Schoolherinneringen VI
  De Franse les
Lees hier alvast meer »