AD
27-09-2021

Dit zijn de nieuwe wapenborden voor het oude stadhuis van Geervliet

Geervliet hield zaterdagavond een oude traditie in ere. Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard, oud-burgemeester Pauline Bouvy van Bernisse en stadskenner Felix van Hoorn onthulden in de kerk de wapenborden van drie gemeentebesturen.

Heraldisch schilder Prisca van Dessel uit België maakte de wapenborden van de vroegere gemeenten Geervliet en Bernisse en de huidige gemeente Nissewaard. De drie borden komen te hangen in het oude stadhuis in Geervliet. Daar hangen al borden die verwijzen naar de tijd dat Geervliet bestuurlijk een stad was. “De olieverf moet nog uitharden. Prisca komt speciaal naar Geervliet om de wapenborden te vernissen”, weet Adriaan Herweijer van Rodenburg van Stichting Oud-Geervliet. De stichting vierde zaterdag haar 50-jarig bestaan.

Lees meer »

Groot Nissewaard
26-09-2021

Geervliet heeft Baldaeuspad

Geervliet – Gisteravond onthulde burgemeester Milène Junius van Hellevoetsluis het straatnaambord van het Baldaeuspad in Geervliet, 350 jaar na het overlijden van de naamgever Philippus Baldaeus. Via de grootvader van Baldaeus zijn hij en Milène Junius aan elkaar verwant.

Baldaeus werd in 1869 predikant in Geervliet op verzoek van ruwaard Cornelis de Witt. De in 1632 in Delft geboren Philips Baelde verloor op 4-jarige leeftijd zijn beide ouders aan de pest en werd opgevoed door zijn oom van moederszijde Robertus Junius, een predikant die werkzaam was geweest als zendeling op Formosa, het tegenwoordige Taiwan.

Lees meer »

Groot Nissewaard
26-09-2021

Nieuwe wapenborden houden geschiedenis levend

Geervliet – Een ieder die het voormalige stadhuis van Geervliet van binnen heeft bekeken, heeft zowel in de raadzaal als ook elders in het pand de wapenborden gezien die de wapens tonen van de diverse besturen. Deze zijn afkomstig uit de grote zaal van het Hof van Putten, waar de vierschaar, bestaande uit ruwaard en leenmannen, recht sprak.

De Stichting Oud-Geervliet, die dit jaar het 50-jarig bestaan viert, vond dat de traditie voortgezet moest worden en heeft vanwege het vijfjarig bestaan van Nissewaard een wapenbord laten maken dat naast het huidige gemeentewapen ook de wapens van Spijkenisse en Bernisse toont. Burgemeester Van Oosten onthulde afgelopen zaterdag tijdens het jubileumfeest van de vereniging het wapenbord van Nissewaard. Pauline Bouvy, die de laatste burgemeester van Bernisse was, onthulde het wapenbord van de voormalige gemeente Bernisse, met daarop de wapens van de gemeenten Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Oudenhoorn en Zuidland. Ook van de voormalige gemeente Geervliet, bestaande uit Geervliet, Simonshaven en Biert, is een wapenbord gemaakt. Dat bord werd onthuld door Felix van Hoorn, auteur van diverse boeken over Geervliet. Felix nam de aanwezigen ook mee in de totstandkoming van de eerdere wapenborden, die in die tijd dezelfde betekenis hadden als de tegenwoordige groepsfoto’s van besturen. Ruwaard en leenheren lieten zich voor het nageslacht vereeuwigen door middel van hun wapen.

Lees meer »

Groot Nissewaard
24-09-2021

Monument van de Maand: raadhuis Geervliet

Geervliet – In 1346 stichtte Beatrijs, de dochter van Nicolaas III een gasthuis met kapel aan de Kaaistraat. Het pand bestond toen enkel uit een benedengedeelte en bood onderdak aan reizigers, zieken en armen.

Binnen konden de gelovigen door het nu gereconstrueerde koorhek de Heilige Mis volgen die in het kapelgedeelte werd opgedragen.

Rond 1500 besloot het stadsbestuur zijn intrek in het pand te nemen en ook het Dijkcollege van de Ring van Putten kwam er om te vergaderen. Zo ontstond in 1633 boven de begane grond de gemeenlandskamer, die te bereiken was via een eigen bordes. In 1823 werd dit vervangen door het bordes met schildhoudende leeuwen. Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1980 die leidde tot de vorming van de gemeente Bernisse deed de zaal dienst als raadzaal van de gemeente Geervliet. Het is één van de trouwlocaties in de huidige gemeente Nissewaard.

Lees meer »

AD
21-09-2021

Nieuwe wapenborden houden oude traditie in ere: gemeentewapens in oude stadhuis Geervliet

Stichting Oud-Geervliet viert zaterdag haar 50-jarig bestaan. Het bestuur doet dit door een eeuwenoude traditie met wapenborden voort te zetten.

De raadzaal van het oude stadhuis van Geervliet toont iets van de grandeur uit het verleden. Aan de muur hangen al zo’n 200 jaar wapenborden. De borden verwijzen naar de tijd dat Geervliet bestuurlijk een stad was. Binnenkort komen daar de wapenborden van de besturen van de afgelopen 200 jaar bij. ,,Mensen vergeten nu al bijna dat Geervliet onder Bernisse viel. We willen met deze wapenborden dat mensen over 200 jaar nog weten onder welke besturen Geervliet viel’’, vertelt Adriaan Herweijer van Rodenburg van Stichting Oud-Geervliet.

Lees meer »

AD
16-09-2021

Deze tot in Sri Lanka bekende Geervlieter krijgt een pad naar zich vernoemd

Hij kwam in de 17e eeuw in verre oorden en schreef erover. Hij ging om met de machthebbers van zijn tijd. Zijn beeltenis is te vinden in het Rijksmuseum. Volgende week zondag is het 350 jaar geleden dat predikant Philippus Baldaeus (1632-1671) overleed. Geervliet eert zijn oud-inwoner zaterdag 25 september met de onthulling van een straatnaambord.

Het gebouw de Landswerf staat al eeuwenlang in het stadje Geervliet. Hier woonde ooit Baldaeus. Hij stierf op 26 september 1671, nog geen veertig jaar oud. Slechts twee jaar na zijn komst. Zijn dood is met raadselen omgeven. We hebben groen licht van de gemeente gekregen om het pad, van het Sint Anthonieplein naar de Oude Singel, naar deze bijzondere man te vernoemen.

Lees meer »

Groot Nissewaard
18-08-2021

Oeuvre tentoonstelling Arie Meuldijk

Geervliet – Tot half september kunt u in Museum Geervliet, in het voormalige raadhuis, de oeuvre tentoonstelling van Arie Meuldijk bezoeken.

U bent welkom op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Oud Geervliet, die het museum beheert. De stichting bestaat dit jaar 50 jaar en Arie is al ruim 50 jaar actief als kunstenaar.

De tentoonstelling biedt een overzicht van werken die Arie de afgelopen 50 jaar heeft gemaakt. Zo ziet u etsen, maar vooral veel schilderijen. Etsen maakt Arie niet meer, maar schilderen doet hij nog steeds. Zowel met acryl als met aquarel. De aquarelschilderijen worden ook op locatie gemaakt. ‘Zo kan ik de sfeer goed weergeven.’

Lees meer »

AD
03-07-2021

Wandelen door natuur en historische stadjes en onderweg genieten van unieke verhalen en gedichten

Natuur en literatuur komen vanaf nu samen in de Bernisse. Wandelaars kunnen met de literaire podcastwandeling rondwandelen door het recreatiegebied en de stadjes Geervliet en Heenvliet. Onderweg horen ze via hun mobiele telefoon unieke verhalen en gedichten.

Ronald van Ham staat bij een bankje bij het fietspad langs de Groene Kruisweg in Geervliet. Op deze plek maakte de bibliothecaris van De Boekenberg, in zijn vrije tijd een fanatiek dichter, voor de literaire podcast een gedicht over deze plek. Loop eens door Bernisse, heen en weer terug… ,,Alle voordrachten in de podcast zijn speciaal gemaakt voor deze podcast.

Lees meer »

AD
06-06-2021

Geervliet opent museumseizoen met oeuvre-tentoonstelling Arie Meuldijk: ‘Ook aquarellen van afgebroken dorp’

Het museumseizoen in het oude stadhuis in Geervliet opent zaterdag met een oeuvre-tentoonstelling van inwoner Arie Meuldijk (75) met werken die hij in, van en rondom zijn geliefde stadje maakte.

Het meest frappant is de ets met twee beschermende handen voor het oude stadhuis. Zo’n halve eeuw later prijkt het werk in hetzelfde stadhuis waar nu een tentoonstelling aan hem is gewijd. “Achter ieder werk zit een verhaal”, vertelt de kunstenaar.

Lees meer »

Groot Nissewaard
19-05-21

Bereikbaar Voorne-Putten: vroeger, tegenwoordig en toekomst: de Groene Kruisweg

De bereikbaarheid van Voorne-Putten en met name Nissewaard staat onder druk. De aanleg van de Blankenburgverbinding moet de druk op de A15 rond de Botlekbrug verminderen.

Voorne-Putten is ongeveer 20 km lang en 10 km breed. Er zijn twee belangrijke wegen. Aan de zuidkant loopt de weg van Hekelingen, via Zuidland, Oudenhoorn en Nieuwenhoorn naar Rockanje. Aan de noordkant loopt tussen Spijkenisse en Oostvoorne de Groene Kruisweg. De Groene Kruisweg verloste in 1934 de eilanden uit haar isolement. Tot die tijd lag er maar één weg op Voorne-Putten die geschikt was voor autoverkeer: de Rijksstraatweg van Brielle naar Hellevoetsluis.

Lees meer »

Groot Nissewaard
07-04-2021

Stichting Oud Geervliet bestaat 50 jaar

Geervliet – Op 24 maart 1971 werden bij notaris De Boer in Heenvliet de statuten van de Stichting Oud Geervliet ondertekend.

Initiatiefnemers van de Stichting waren Lena de Vos, Jacob Trouw en Nicolaas Jan de Regt. Zij vormden het comité dat de oudheidkamer op de zolder van het voormalige gemeentehuis van Geervliet in het leven hadden geroepen.

De in Geervliet geboren Neeltje Priester-de Snoo wilde haar zilverkast met inhoud aan de oudheidkamer schenken, maar omdat deze geen rechtspersoonlijkheid had, moest de stichting opgericht worden. Inmiddels viert de Stichting Oud Geervliet haar 50 jarig bestaan.

Lees meer » (pagina 6)

Groot Nissewaard
Column Burgemeester

07-04-2021

Geervliet 640 jaar stadsrechten

Kent u het mooie Geervliet? Met het statige oude stadhuis dat zo mooi staat tussen de prachtige oude huizen die daar rondom gelegen zijn. Met die schitterende oude kern en die indrukwekkende hervormde kerk met daarnaast de resten van het Hof van Putten. Vanuit Geervliet werd namelijk vanaf het begin van de 14de eeuw het Land van Putten bestuurd. En de Heren van Putten resideerden op dit Hof. Helaas is er niets meer over van het Hof van Putten, maar de geschiedenis vertelt het wel. Op 4 april 1381 verleende Sweder, Heer van Abcoude, Gaesbeek, Strijen en Putten, stadsrecht aan Geervliet, dat vervolgens werd omgeven door een stadsmuur met vier poorten en enkele torens.

Lees meer »

Regio Online
05-04-2021

640 jaar stadsrechten Geervliet met herstel oude klok gevierd

Geervliet – Dat Geervliet al 640 jaar Stadsrechten wilden burgemeester Foort van Oosten en wethouder Martijn Hamerslag van de gemeente Nissewaard graag vieren. Hierbij was vooral ook aandacht voor de gerestaureerde – 300 jaar oude klok – die na 75 jaar opnieuw in gebruik werd genomen en het 50-jarig bestaan van de Stichting Oud Geervliet.

Zondag 4 april was het 640 jaar geleden dat Geervliet stadsrechten kreeg. Daarnaast is het oude Stadhuis in Geervliet gerenoveerd en is de 300 jaar oude kerkklok na 75 jaar weer officieel in gebruik genomen. Ook bestaat de Stichting Oud Geervliet 50 jaar. Burgemeester Foort en Oosten en wethouder Martijn Hamerslag brachten daarom zondag een bezoek aan Geervliet om aandacht te besteden aan deze gebeurtenissen. Zij werden ontvangen door de voorzitster van Stichting Oud Geervliet Ingrid Ranftl en Adriaan Rodenburg, lid van de Stichting.

Lees meer »

LINQ
04-04-2021

Geervliet heeft al 640 jaar stadsrechten

Zondag was het 640 jaar geleden dat Geervliet stadsrechten kreeg.

Geervliet – Burgemeester Foort van Oosten en wethouder Martijn Hamerslag brachten zondag een bezoek aan Geervliet. Op deze dag, 640 jaar geleden, werden stadsrechten toegekend aan deze historische stad door Sweder, heer van Abcoude, Gaesbeek, Strijen en Putten. Een echte stadsomroeper verkondigde de gebeurtenis en overal in de stad hangt de historische vlag van Geervliet.

Ook is deze dag de gerestaureerde 300 jaar oude klok weer in gebruik genomen. Deze klonk voor het laatst 75 jaar geleden tijdens de dodenherdenking in 1946. Binnen in het stadhuis tekenden de burgemeester en de wethouder voor het wederom in gebruik nemen van de oude klok.

Lees meer »

AD
04-04-2021

Geervliet viert 640 jaar stadsrechten groots

Geervliet sloeg de afgelopen dagen drie vliegen in één klap: het vierde 640 jaar stadsrechten, de renovatie van het oude stadhuis én de restauratie van de driehonderd jaar oude kerkklok.

Ook bestaat de Stichting Oud Geervliet 50 jaar. Voor burgemeester Foort van Oosten en wethouder Martijn Hamerslag reden genoeg om een bezoek te brengen aan het dorp. Veel huizen hadden de vlag uitgehangen. En een echte stadsomroeper riep op het versierde stadhuis het grote nieuws op ouderwetse manier om.

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-04-2021

Burgemeester en wethouder bezochten Geervliet

Geervliet – Vandaag is het 640 jaar geleden dat Geervliet stadsrechten kreeg. Daarnaast is het oude Stadhuis in Geervliet gerenoveerd en is de 300 jaar oude kerkklok na 75 jaar weer officieel in gebruik genomen. Ook bestaat de Stichting Oud Geervliet 50 jaar. Burgemeester Foort en Oosten en wethouder Martijn Hamerslag brachten daarom een bezoek aan Geervliet om aandacht te besteden aan deze gebeurtenissen. Zij werden ontvangen door de voorzitster van Stichting Oud Geervliet Ingrid Ranftl en Adriaan Rodenburg, lid van de Stichting.

In het jaar 1381 kreeg Geervliet stadsrechten, verleend door Sweder, heer van Abcoude, Gaesbeek, Strijen en Putten. Vandaag precies 640 jaar geleden. Vanuit Geervliet werd vanaf het begin van de 14de eeuw het Land van Putten bestuurd. En de Heren van Putten resideerden op het Hof van Putten. Dit hof was gelegen naast de hervormde kerk in Geervliet waar helaas niets meer van over is.

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-04-2021

640 jaar stadsrechten voor Geervliet

Geervliet – Op 3 april 1381 kreeg Geervliet stadsrechten.

Het dorp zelf bestaat al veel langer. Halverwege de 12e eeuw werd immers de polder Geervliet ingepolderd.

Veertig jaar geleden, bij de viering van 600 jaar stadsrechten, was het groot feest. De kerk was verlicht met kaarsen in de kroonluchters en overal stonden bloemen en planten. Ook verscheen er een boek van Felix van Hoorn, getiteld Geervliet 600 jaar stad, waarin de lezer meegenomen wordt in de ontwikkeling van Geervliet.

Dit jaar geen groot feest, geen tentoonstelling, maar wel heel veel vlaggen, een trommelaar, een trompetter en een omroeper. En een klok die zich weer kan laten horen.

Lees meer »

rijnmond.nl
04-04-2021

Hoera! Geervliet viert 640 jaar stadsrechten

Het is tegenwoordig een plaatsje met nog geen 1700 inwoners, maar Geervliet was vroeger een bloeiende nederzetting. Het is deze zondag precies 640 jaar geleden dat het dorp op Voorne-Putten stadsrechten kreeg. Reden genoeg voor het uithangen van de Geervlietse vlag, het versieren van het voormalige stadhuis en een bezoek van burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard en wethouder Martijn Hamerslag.

Geervliet was de oudste nederzetting van Voorne-Putten en is eind 12e eeuw gesticht. De Bernisse was toen een belangrijke vaarroute en elk schip dat langs Geervliet kwam, moest een bepaald percentage van de lading afdragen.

Lees meer »

Groot Nissewaard
30-12-2020

Kerkklok en stadsklok Geervliet luiden het nieuwe jaar in

Geervliet – Geen knallend vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar in Geervliet 15 minuten het geluid van de klokken om middernacht. Niet alleen als alternatief voor vuurwerk, maar ook als teken van een moment van bezinning, verbondenheid en hoop. Een mooi begin van het nieuwe jaar.

Van oudsher dient het luiden van de kerk- en stadsklok om de omwonende bevolking ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren.

Lees meer »

AD
05-05-2020

Leerlingen Geervliet leggen hun ‘corona’ vast

De Stichting Oud-Geervliet heeft leerlingen uit groep 5 en hoger van basisschool OBS Markenburg in Geervliet gevraagd om hun verhaal over de coronacrisis vast te leggen voor latere generaties.

Via school hebben de leerlingen een lesbrief ontvangen. Daarin staat dat professor Argus Clou, bekend van de geschiedenisboeken die ze op school gebruiken, ‘wanhopig’ is. Zijn boeken kunnen zo de papierbak in, omdat ze niet meer compleet zijn. Het laatste belangrijke hoofdstuk, over de coronacrisis, ontbreekt.
Daarom krijgen de kinderen het verzoek om hun ervaringen met de coronacrisis op te schrijven of er een tekening, foto of knutselwerkje van te maken.

Bekijk artikel »

Groot Nissewaard
29-04-2020

Kinderen schrijven geschiedenis voor Geervliet

Pofessor Argus Clou, de schrijver van de geschiedenisboeken van de Markenburgschool in Geervliet is wanhopig: hij ziet al zijn boeken de papierbak ingaan! En hij begrijpt het wel, want zijn boeken zijn nu al niet meer compleet omdat er het laatste belangrijke hoofdstuk in ontbreekt. Het hoofdstuk over Covid-19, het coronavirus.

Vandaar dat de Stichting Oud-Geervliet kinderen en jongeren vanaf groep 5 oproept om dit laatste hoofdstuk te schrijven. Via school krijgen ze een lesbrief met de vraag om hun verhaal over Corona op te schrijven, of een tekening, een foto of knutselwerkje van te maken.

Lees meer » (pagina 14)

Groot Nissewaard
02-02-2020

Pluim voor Stichting Oud Geervliet

Geervliet – Afgelopen dinsdagavond reikte de PvdA Nissewaard een Pluim van de Arbeid uit aan Stichting Oud Geervliet.

In het prachtige oude stadhuis van Geervliet vertelde een enthousiaste groep vrijwilligers van de Stichting wat zij doen om de geschiedenis van Geervliet levend te houden. De tentoonstelling in het stadhuis laat veel informatie zien over de geschiedenis van Geervliet en de andere plaatsen van Nissewaard. Met de bijdrage van PvdA Nissewaard wil de Stichting Oud Geervliet de kennis van de geschiedenis blijven overdragen onder andere met lesmateriaal voor scholen.

Lees meer »