Jaargang 43 nr. 2, mei 2022
In steen gebeiteld
Het Ambachtsherenhuis te Heenvliet
De Prins van Oranje, de latere Koning-Stadhouder Willem III, logeerde in dit huis, evenals Amalia van Solms, echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik. Ook Maria de Medici, moeder van drie Europese koningen, was er te gast. Aan al deze roemruchte feiten herinneren twee gevelstenen.
Gifwolk!!!
Geervlieters en Heenvlieters slapen rustig door
Geervliet, 22-08-1973, 22.53 uur. Een zonnige niet al te warme woensdag is geëindigd met een eclatante overwinning van het Nederlands elftal op IJsland: 5-0. Zowel Willem van Hanegem als Johan Cruijff scoort. Menig Geervlieter droomt deze nacht dat Nederland de Wereldbeker wint.
Burgemeesterskinderen
Na 67 jaar terug in Geervliet
In het meinummer van 2021 schreef Jan Breestraat voor OudNieuws het artikel ‘Zoete inval bij de burgemeester’. Het ‘Sprengertijdperk’ duurde van 1947 tot de heer Sprenger in 1954 burgemeester van Oostvoorne werd. Het artikel van Jan over de geliefde burgemeester heeft een verrassend vervolg gekregen… Op zijn uitnodiging brachten ze na al die jaren een bezoek aan Geervliet.
Het Huis Oranje-Nassau
Tentoonstelling Historisch Museum Den Briel
Bezoek de tentoonstelling ‘Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten’; 12 juni tot en met 28 augustus, Historisch Museum Den Briel.
Geervlietse Bakkers
De laatste bakker dooft de oven
Wie in onze tijd in de gevangenis terecht komt, is weliswaar zijn vrijheid kwijt maar zal het op het punt van eten en drinken niet slecht hebben, zeker niet als we onze penitentiaire instellingen vergelijken met die in minder geciviliseerde landen. In vroeger tijden was dat minder goed verzorgd. Wie vast zat, zat ,op water en brood’. Dat lijkt dus wel het minimale dieet waarop je iemand kunt zetten. Drinken en eten in zijn simpelste vorm: brood hoort er bij. Er zullen dus altijd bakkers geweest zijn.
Oede, de onbekende dochter van Putten
Een voormoeder van het Huis Oranje-Nassau
De middelste dochter van Nicolaas III van Putten en Aleyda van Strijen was Oede of Oda, geboren in 1295. Naar haar werd het ambacht Oedevliet genoemd, het latere Hoogvliet, deel van de heerlijkheid van Putten. Oede werd nooit Vrouwe van Putten maar dat betekent niet dat zij in onze geschiedenis geen rol heeft gespeeld.
De graftombe van Nicolaas en Aleyda
Het oudste praalgraf met koninklijke allure
Het praalgraf in Geervliet van Nicolaas van Putten en Aleida van Strijen is een van de oudste tombes in ons land en waarschijnlijk het oudste grafmonument in Nederland van voorouders van Koning Willem-Alexander.
Nieuwe Brielsche Courant
Geervliet in 1922