OudNieuws
Jaargang 42 nr. 4, november 2021
 

Van de redactie

Einde van ons jubeljaar
Met deze laatste Oudnieuws van 2021 sluit de Stichting Oud-Geervliet haar vijftigjarig jubileumjaar af.

Wapenbord Nissewaard

Drie prachtige wapenborden

Prisca van Dessel heraldisch schilder
Absoluut hoogtepunt van de feestelijke viering van het goudenjubileum van de Stichting Oud-Geervliet op 25 september in de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk was ongetwijfeld de officiële overhandiging van drie schitterende nieuwe wapenborden aan de gemeente Nissewaard. Met de bedoeling uiteraard om deze een plaats te geven bij de oude wapenborden in het stadhuis van Geervliet.

Hendrik Hoogendijk
 

Hendrik Hoogendijk

Beeld en beeltenis bij een portret
Van sommige figuren uit de Geervlietse geschiedenis kan men uit de archieven een beeld reconstrueren. Hoe meer sporen iemand in die archieven naliet, hoe completer dat beeld.

leeuw wapen geervliet

Van stadswapen naar gemeentewapen

Van 1599 naar 1979
De bekendste afbeelding van het wapen van Geervliet is het gemeentewapen onder de klauwen van een ‘Hollandse leeuw’ uit 1813 op het bordes van het stadhuis. Dit gemeentewapen is ook afgebeeld op twee van de drie nieuwe wapenborden die nu in het stadhuis hangen.
De afbeelding van het stadswapen van Geervliet in een hekpijler van het tolhek in Heenvliet uit 1757 kennen we ook. Maar wat velen niet weten, is dat er ook een afbeelding van het stadswapen uit 1599 is. Het bevindt zich in het oudste gebouw van onze stad: de kerk.

Sint Elisabethsvloed
 
 

Sint-Elisabetsvloed

Ook voor Geervliet dramatische gevolgen
Een paar maanden geleden hebben we op het journaal nog kunnen zien waartoe de kracht van water in de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen in staat is. Ook de watersnoodramp van 1953 staat veel personen waarschijnlijk nog voor de geest. Maar naast de directe vernietigende kracht die water kan hebben, kan een overstroming ook op de lange termijn grote gevolgen hebben.
Dit jaar is het 600 jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de grootste overstroming in de vaderlandse geschiedenis, die vooral voor Dordrecht, maar op de lange termijn ook voor Geervliet grote gevolgen had. We moeten hiervoor terug naar de nacht van 18 op 19 november 1421…

stadszegel

De Geervlietse stadszegels

Na eeuwen zijn er nog maar weinig gave zegels over
In een lade van het Nationaal Archief in Den Haag liggen, tussen het zegel van Oud-Gastel, Gilze, Goedereede, Goor, Grafhost, Grave, ’s-Gravenhage, Gorinchem en Gouda drie stadszegels van Geervliet.
De kwetsbare lakzegels worden daar, verpakt in kleine doosjes op een zachte ondergrond, veilig bewaard. Het oudste stadszegel is van 1381 de tijd van Sweder van Abcoude de twee andere stadszegels zijn van na 1459 de tijd van de Bourgondiërs.

penning

Oud-Geervliet 10-jaren plan

Ambitieus aftellen naar 2031
Met de onthulling van de nieuwe wapenborden in de kerk heeft Oud-Geervliet symbolisch de aftrap gegeven naar tien kleine en tien grote projecten voor de komende tien jaar. 2031 is namelijk het jaar waarin we 650 jaar stadsrechten vieren.

Karel de Stoute

Karel de Stoute in Geervliet

Even centrum van het Bourgondische hof
De pracht en praal van het Bourgondische hof is spreekwoordelijk. Het hoogte punt viel in de 15de eeuw, ten tijde van Filips de Goede en Karel de Stoute. Laatstgenoemde bracht op 30 juni 1460 als Graaf van Charolais een bezoek aan Geervliet en overnachtte op het Hof van Putten.