Oudnieuws
Jaargang 45 nr. 1, februari 2024

wapen Napoleon

Geervlieter Hermanus Witte jr.

Lansier van de Keizerlijke Garde
Het is vrijdagochtend 4 september 1846. Om vijf voor elf kijken drie oude, chique dames gespannen naar de staande klok in het stadhuis van Brielle. Ze zijn zussen van elkaar. Zou hij nog komen? De dames wachten voor de derde en laatste keer op hun broer Herman. Zijn heldere blauwe ogen, blonde haar en zijn blik vol levenslust en bravoure staan hen nog helder voor de geest. Dit geldt ook voor het intense verdriet van hun ouders sinds hun zoon, hun stamhouder, is vermist.
De erfenis moet worden verdeeld. Maar dan moet eerst hun broer voor de wet dood worden verklaard. Dat gebeurt als hij om elf uur die ochtend niet alsnog op komt dagen. De oproepen daartoe in de krant waren hard maar heel duidelijk.

Toneel

Schoolherinneringen IV

Toneel
‘Al op mijn eerste school in Rotterdam bestond de gewoonte dat de afzwaaiende zesde klas voor alle kinderen en ouders een zangspel uitvoerde, dat je met enige fantasie de voorloper van de schoolmusical zou kunnen noemen. We schreven de teksten zelf en gebruikten bekende melodieën. Het was daar met die klassen van meer dan veertig leerlingen altijd een toer om voor iedereen een rol te bedenken. Soms zat er niet anders op dan er een paar de rol van boom te geven en ze te vertellen dat het bos een belangrijke rol speelde in het verhaal. Er een flinke storm bij verzinnen hielp ook wel.’

rederijkers

Eéns een lezer…

Ook rederijkers en leesgezelschap in Geervliet
Jaren her muntte iemand de term ontlezing. Met leedwezen werd geconstateerd dat in ons land de lust tot lezen dramatisch afnam. Vandaag de dag staan we er nog slechter voor. Het gaat niet meer om zin of geen zin in lezen, maar om kunnen of niet kunnen lezen. Wat is er mis gegaan met ons onderwijs? Welke kaalslag hebben social media veroorzaakt? Wat kunnen we doen om iedereen althans de mogelijkheid te geven een lezer te worden? Want ééns een lezer …

Cantate Deo

Over Geervlieters gesproken…

De Christelijke Dameszangvereniging Cantate Deo
De reden voor de oprichting van dit Christelijke zangkoor was dat men steeds een beroep moest doen op zangkoren van buiten Geervliet ter ondersteuning van de kerkdiensten. Koorzang was een gebruikelijk onderdeel van de kerkdienst en het was volgens de toenmalige predikant ds.Warners Geervliets eer te na om zelf geen kerkkoor te hebben.

zegel

Het Gasthuis

Nu 5 jaar museum van Geervliet
Toen Nicolaas III van Putten in 1311 overleed erfde zijn oudste dochter Beatrijs (1295-1354) de heerschappij van Putten en werd Vrouwe van Putten. Na het overlijden van haar moeder in 1316 werd ze ook nog Vrouwe van Strijen. In 1346 stichtte Beatrijs het gasthuis van Geervliet. Het moest dienen als onderdak voor armlastige passanten en eventueel als huisvesting van de eigen armen. In 2019 werd het oude gasthuis Museum Stadhuis Geervliet.

brand Heenvliet

Fatale brand in Heenvliet

Hoeveel tegenspoed en verdriet kan een mens overleven?
Veel, onvoorstelbaar veel, zoals blijkt uit dit verhaal.