Jaargang 45 nr. 4, november 2024
Vrijheren en – vrouwen van Heenvliet
Dirk II van Voorne schonk het land van Heenvliet als (achter)leen aan zijn jongste zoon Hugo. Dat moet al vóór 1254 zijn gebeurd, want in dat jaar werd Hugo door zijn oudere broer Hendrik in dit erfelijk leen bevestigd. Als leenman van het huis van Voorne kregen Hugo en zijn opvolgers tal van rechten en mochten zich Vrijheer van Heenvliet noemen.
De barre winter van ’63
De winter van 1962-1963 was de koudste winter van de afgelopen eeuw. Deze winter kenmerkte zich door een extreem lange koude periode die begon op 22 december 1962 en duurde tot en met 3 maart 1963. In deze maanden volgden vijf koudegolven elkaar op, sneeuwde het 37 dagen en was de gemiddelde temperatuur -3,2°. De laagste temperatuur werd gemeten op 18 januari 1963 in Joure en bedroeg -20,8°. Zelfs de Noordzee en het IJsselmeer waren bevroren. Op Geervliet waren er drie schaatstochten…
Witla en de Wiedele
Geervliet en de vikingen
Weinig plaatsnamen in onze omgeving spreken meer tot de verbeelding dan de naam Witla. De middeleeuwse handelsplaats aan de monding van de Maas, ook bekend als Witlam en Witle, in 836 verwoest door de Vikingen en waarvan niemand weet waar het precies heeft gelegen. Ons eigen Atlantis.
Roosendael in Geervliet
In de Geervlietse archieven van eind 17de tot begin 19de eeuw is nauwelijks een stuk te vinden waarin de naam Roosendael niet voorkomt. Toch is deze familie van oorsprong niet uit deze streek afkomstig.
Een Geervlietse winkelier aan de schandpaal
Het leven van Jacob Visser (1794-1858)
De roep om misdadigers zwaarder te straffen klinkt al jaren. In voorgaande eeuwen was van die discussie geen sprake, het was eerder andersom, de straffen waren immers niet mild…
Schoolherinneringen VII – Geld ophalen en schoolreisjes
Wat een gedoe. Ik herinner me Jan van Houwelingen, die zijn maandagse betaling bondig samenvatte met ‘dubbeltje fonsie, kwartje reisie, kwartje sparen’…