OudNieuws
Jaargang 42 nr. 2, mei 2021
portret Johannes Proost

Johannes Proost

Geervlieter, kunstenaar en communist
Schilder-graficus Johannes Proost, een geboren Geervlieter, ook al was hij nog geen twee jaar oud toen het gezin van ds. Pieter Proost in 1883 naar Oost- en West Blokker vertrok. Als graficus legde hij zich toe op de pure lijnen, zonder verdoezeling van het beeld door vage inktresten en onvolkomenheden: de ‘schone ets’. Maar hij was ook een gedreven aanhanger van het internationaal communisme in zijn zuiverste vorm. Hij heeft zich niet alleen verdiept in de theorie van de Marxistische levensbeschouwing, maar heeft voor deze beweging ook ‘ondergronds’ werk verricht onder de schuilnaam Jan Jansen. Johannes Proost is op 26 maart 1942 in het kamp Oraniënburg /Sachsenhausen bij Berlijn aan een longontsteking overleden. In 1947 werd in Museum Boymans aan Johannes Proost een herdenkingstentoonstelling gewijd.

stadsklok

De stadsklok van Geervliet

Een bijna vergeten klokje
In het torentje van het stadhuis hangt een driehonderd jaar oud klokje, gegoten in 1721 door Jan Albert de Grave uit Amsterdam. Het klokje werd voor het laatst geluid tijdens de eerste Dodenherdenking in 1946 en heeft daarna 75 jaar stil gehangen. Maar daar is verandering in gekomen, ‘Oud-Geervliet’ heeft de gemeente Nissewaard enthousiast gemaakt om de stadsklok weer als vanouds te laten luiden.

aquarel Arie Meuldijk

Arie Meuldijk

Tentoonstelling museum Stadhuis Geervliet
Geervliets bekendste kunstenaar Arie Meuldijk werd op 14 januari jl. 75. Voor veel babyboomers niet meer dan een bijzondere mijlpaal en soms ook een goed moment om het arbeidzame leven definitief achter zich te laten. Dat geldt zeker niet voor Meuldijk die met zijn gevarieerde werk nog altijd mensen blij maakt.
Het artikel is geschreven door Klaas Schipper naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling van de Stichting Oud-Geervliet in Museum Stadhuis Geervliet.

hongertocht

Kerstverhaal in mei

’Laat-ie fijn zijn!!’
Het kerstverhaal dat Felix van Hoorn u wilt vertellen speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog sloot voor zijn gezin naadloos aan bij de crisisjaren, waarin zijn vader deel uitmaakte van het leger van werklozen. Felix was bijna 8 toen op 14 mei 1940 rond het middaguur de Heinkels en Stuka’s overvlogen en het centrum van Rotterdam werd gebombardeerd. Hij was bijna 13 toen de Vliegende Kruideniers laag over Rotterdam vlogen om voedselpakketten te ‘droppen’ en hij was net 12 toen de gekte losbrak van de Dolle Dinsdag, in september 1944. Men dacht het te hebben gehad, maar het ergste moest nog komen. Het verhaal speelt in de hongerwinter van 1944-’45.

Rooseboom

Arnoldus Botbijl

Bemanningslid van een getorpedeerd koopvaardijschip
Sinds 1960 ligt in de hal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Nog steeds wordt iedere dag een pagina omgeslagen zodat andere namen te zien zijn.
Hier zien we de naam Arnoldus Botbijl, geboren in Geervliet en in WO II op een verschrikkelijke manier gestorven als bemanningslid van een getorpedeerd koopvaardijschip. In Oudnieuws leest u hoe zijn leven begon en eindigde.

feestrok

Nationale feestrok

Voor vaderland en koningin
Jeanne Kranendonk woonde in de oorlogsjaren in Biert. Als elfjarig meisje maakte zij haar feestrok voor de eerste viering van Bevrijdingsdag in 1946. Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Juliana borduurde ze op de rand ‘6 sep. 1948’. Ze schonk haar feestrok aan de Stichting Oud-Geervliet.

Burgemeester Sprenger

Zoete inval bij de burgemeester

Een opmerkelijke periode, te leuk om te vergeten
In 1947 is Geervliet iets geweldigs overkomen, waar niet alleen de burgers bij gebaat waren, maar dat ook vooral voor de Geervlietse jeugd goed bleek uit te pakken.
Jan Breestraat vertelt over de mooie herinneringen op Swanenburg waar het burgemeestersgezin Sprenger woonde. Het verhaal speelt zich af tussen zijn 7de en 13de jaar.

stadsomroeper

Geervliet viert 640 jaar stadsrechten

Is het aftellen naar 2031 al begonnen?
Het op 4 april vieren van 640 jaar stadrechten was ondanks de coronabeperkingen een groot succes. De vlag van Geervliet is uitverkocht en er komen nu al reserveringen binnen voor volgend jaar. Hier en daar wordt al gesuggereerd om elk jaar op 4 april onze ‘Stadsrechtendag’ te vieren en zo naar een hoogtepunt, de viering van 650 jaar in 2031, toe te werken…

Gedicht voor Geervliet

Stadsdichter Patrick van der Biezen
Ter gelegenheid van de viering 640 jaar stadsrechten schreef de stadsdichter ‘Mooi Geervliet dorp en stad ineen…’