Oud Nieuws
Jaargang 42 nr. 1, februari 2021

Voorwoord burgemeester Van Oosten

Onder de indruk

50 jaar Stichting Oud-Geervliet

Oprichting, geschiedenis en toekomst
Op 4 september 1948, enkele dagen na haar 68ste verjaardag, deed Koningin Wilhelmina afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana.
Ons land was nog volop bezig zich omhoog te werken uit het dal van vijf jaar bezetting. Maar een feest, hoe sober ook, geeft de burger moed.

Mededeling van het bestuur

Donateurs bedankt!
 
beker

Feest in Geervliet

Een gouden jubileum en andere dorpsfeesten
Op 3 april 1381 zal het vast en zeker feest zijn geweest in Geervliet. Het dorp kreeg namelijk stadsrechten. En hoe zou het er op 30 juni 1460 toegegaan zijn? Was er een feest toen Karel de Stoute Geervliet bezocht? We kunnen daar alleen maar naar gissen, maar van andere grote en kleine dorpsfeesten is wel iets bekend. Over het gouden jubileum in 1873 van burgemeester Preuijt is een verhandeling van dominee Lieftinck en van een gouden huwelijksfeest op Swanenburg uit hetzelfde jaar is nog een album bewaard gebleven met de namen van gasten die gezamenlijk een cadeau aanboden. Van andere feesten zijn foto’s, getuigen- en krantenverslagen. Zo weten we hoe men vroeger in het dorp ‘een feest’ vierde…

zilveren tafelbel

De zilverschat

Een tafelbel, een loddereindoosje en een pepermuntdoosje
Een tafelbel, een loddereindoosje en een pepermuntdoosje het zijn zomaar enkele objecten uit de nalatenschap van mevrouw Neeltje Priester-de Snoo. Bij testament schonk ze haar zilverkast met inhoud aan de Stichting Oud-Geervliet.
De objecten geven een beeld over het leven en de gebruiken van de gegoede burgerij en de boerenstand uit de 19de en 20ste eeuw in Geervliet.

broche

De Putse parure

Een sieradenset van goud bezet met granaten en zaadparels
Mevrouw Neeltje Priester-de Snoo schonk niet alleen een zilverkast met inhoud aan de destijds net opgerichte Stichting Oud-Geervliet. Minstens zo waardevol en zeker historisch gezien voor ons onbetaalbaar was een sieradenset die ze ook per testament aan Oud-Geervliet vermaakte.

50 jaar geleden…

Weet u het nog? 1971
Dat de Stichting Oud-Geervliet in 1971 werd opgericht mag dan nu herdacht worden, het was uiteraard niet het enige, noch ook het
belangrijkste dat er in dat jaar gebeurde.
Zo werd in hetzelfde jaar in Canada Greenpeace opgericht en in Parijs Artsen zonder Grenzen. In ons land opende Prinses Beatrix de
Flevohof. Alles in proportie natuurlijk.
rooie dorp

100 jaar Het Rooie Dorp

Een vleugje Amsterdamse School in Geervliet
Wie bij de stoplichten op de Groene Kruisweg parallel de Stationssingel volgt, komt op dit doodlopende stuk weg bij een opmerkelijk complex van twaalf woningen.
Deze twee-onder-een-kap-huizen, gegroepeerd in een half vierkant staan in Geervliet bekend als ‘Het Rooie Dorp’.