Het wapen van Geervliet

Het wapen van Geervliet werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Geervliet toegekend. De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

“Van zilver beladen met een pal van lazuur.”

De heraldische kleuren zijn zilver (wit) en lazuur (blauw). De paal stelt de rivier de Bernisse voor. Niet vermeld in de beschrijving is dat het schild wordt gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2×3 parels. Historisch zijn van Geervliet zegels met andere wapens bekend.

De vlag van Geervliet

De vlag van Geervliet werd in 1960 op verzoek van het toenmalige gemeentebestuur van Geervliet ontworpen door Klaas Sierksma, een autoriteit op het gebied van heraldiek en banistiek. De vlag is op 28 april 1960 bij raadsbesluit vastgesteld als de gemeentevlag van de gemeente Geervliet. De vlag kan als volgt worden beschreven:

“Wit, met langs de broek een blauwe balk, en op het midden van het uitwaaiend gedeelte vier rode schuinkruizen, geplaatst in een vierkant, waarbij de lengte van de blauwe balk gelijk is aan zijn afstand tot de broek, en aan de afstand tussen het midden van de schuinkruizen.”

Het witte veld met de blauwe balk is gebaseerd op het gemeentewapen, het blauw verbeeldt de vroegere stroom Bernisse. Aan de oever hiervan ligt een stad met vier poorten, weergegeven door de kruizen. Dit is gebaseerd op het historische feit dat Geervliet vroeger de hoofdplaats was van Putten, dat in het wapen Andreaskruizen voerde.

Gemeente

Op 1 januari 1980 werd de gemeente opgeheven. Geervliet kwam onder de nieuw ingestelde gemeente Bernisse te vallen. De vlag en het wapen zijn daardoor als gemeentevlag en -wapen komen te vervallen. Op 1 januari 2015 werden Bernisse en Spijkenisse samengevoegd tot de nieuw ingestelde gemeente Nissewaard.

wapen
vlag