Groot Nissewaard
18-06-2023

Geervliet herdacht 400e geboortedag Cornelis de Witt

Op 15 juni 1623 werd in Dordrecht Cornelis de Witt geboren. Staatsman ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en ruwaard van Putten.

De Vrienden van De Witt houden de herinnering aan de broers Johan en Cornelis de Witt levend en uiteraard stonden zij stil bij het 400e geboortejaar van Cornelis. Dat deden zij op 17 juni met een symposium in Geervliet, waar Cornelis als ruwaard van Putten veel verbleef en rechtsprak. De rol van Cornelis is lange tijd onderbelicht gewest.

Lees meer »

AD
15-06-2023

Het is vandaag vierhonderd jaar geleden dat Cornelis de Witt werd geboren

Donderdag is het vierhonderd jaar geleden dat Cornelis de Witt (1623-1672) werd geboren. Het stadje Geervliet herdenkt zaterdag zijn oud-inwoner.

De tentoonstelling Geervliet in 1672 het Rampjaar in het oude stadhuis is zaterdag 17 juni ook te bezoeken. Vanaf zaterdag 8 juli tot en met zondag 10 september elke zaterdag en zondag te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees meer »

AD
06-06-2023

Markant buurtje wordt na ruim een eeuw gesloopt: ‘De huizen zijn versleten’

Na vier jaar onderzoek is de kogel door de kerk: de twaalf huurwoningen in het Rode Dorp tegenover Geervliet worden gesloopt.

Het gaat om een markant buurtje pal aan de Groene Kruisweg met een bijzondere geschiedenis. Er komen vervangende huizen terug, mogelijk twee keer zoveel. “Daarin willen we iets karakteristieks van nu verwerken.”

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-05-2023

Onthulling oorlogsmonument in Geervliet bij GHVV’13

Vanmiddag onthulden burgemeester Foort van Oosten en wethouder Martijn Hamerslag het oorlogsmonument bij voetbalvereniging GHVV’13.

Het oorspronkelijke monument werd op 27 augustus 1946 opgericht door de toenmalige vereniging PFC. Zo konden zij drie leden eren die in de oorlog waren omgekomen. Jonge jongens nog die waren ingezet in de ‘Arbeitseinzatz’ in Duitsland. Mannen werden daar te werk gesteld om onder andere de oorlogsmachine op gang te houden.

Lees meer »

Groot Nissewaard
03-05-2023

Een voetbal oorlogsmonument in Geervliet

Column van de burgemeester

In het jaar 1972 gebeurde er drie opmerkelijke dingen bij de voormalige voetbalvereniging PFC in Geervliet. Op 1 januari ging het clubhuis door een grote brand verloren, diezelfde dag verloor de secretaris van de club het leven bij een tragisch auto-ongeluk en later dat jaar bleek het voetbal oorlogsmonument van de club na de verhuizing spoorloos verdwenen te zijn.

Lees meer »

AD
04-04-2023

Geervliet viert verkrijgen stadsrechten (642 jaar geleden)

In het oude centrum van Geervliet werd dinsdag flink gevlagd om te vieren dat het 642 geleden is dat het stadsrechten kreeg.

Waar Spijkenisse zich vaak ten onrechte een stad noemt, is het 1759 inwoners tellende plaatsje ernaast dat wél. En dat wilden de bewoners dinsdag tonen ook.

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-04-2023

642 jaar stadsrechten voor Geervliet

Geervliet – Vandaag hangt in Geervliet weer de vlag uit, om te vieren dat Geervliet 642 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Op 4 april 1381 verleende Sweder, heer van Abcoude, Gaesbeek, Strijen en Putten stadsrechten aan Geervliet. Hier was ook het Hof van Putten te vinden, de residentie van de Heren van Putten.

Lees meer »