Groot Nissewaard
04-04-2024

Nissewaardpenning voor Adriaan Herweijer van Rodenburg

Geervliet – Na de onthulling van de stadspomp in Geervliet, was er een verrassing voor Adriaan Herweijer van Rodenburg, de voorzitter van de Stichting Oud Geervliet.

Hij ontving uit handen van wethouder Jeroen Postma de Nissewaardpenning.

Adriaan Herweijer van Rodenburg is namens de Stichting Oud Geervliet nauw betrokken geweest bij de realisatie van het borstbeeld van Cornelis de Witt, de plaquette van Baldeaus in de kerk van Geervliet, de plaquette op de voormalige woning van Willem Tichelaar en de nieuwe Stadspomp die donderdag wordt onthuld op het Dorpsplein. Niet alleen de realisatie van deze projecten vergden veel inspanningen die vooral door Adriaan Herweijer van Rodenburg werden gedaan, ook het regelen van subsidies en de feestelijke gelegenheden eromheen waren bijzonder en goed georganiseerd. Zo bezocht de ambassadeur van Sri Lanka Geervliet voor de onthulling van de plaquette van Baldeaus en bezocht de voorzitter van de eerste kamer Jan Anthonie Bruijn Geervliet voor de onthulling van het borstbeeld van Cornelis de Witt.

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-04-2024

Hoort! Hoort! Zegt het voort! Geervliet heeft een stadspomp!

643 jaar geleden kreeg Geervliet stadsrechten. Reden voor de inwoners van Geervliet om de vlag uit te hangen. Er was echter nog een tweede reden voor de vlaggen. Op het dorpsplein onthulde wethouder Postma samen met het echtpaar Reedijk de stadspomp.

De stadspomp is een initiatief van de Stichting Oud-Geervliet en een geschenk aan Geervliet van de familie Reedijk. Ruim 100 jaar heeft de familie een bakkerij met winkel aan het Dorpsplein geëxploiteerd. In 1919 vestigde Gerrit Reedijk, bakkerszoon uit Piershil, zich als bakker in Geervliet in het pand Dorpsplein5. In 1931 kwam het herenhuis op nummer 3 te koop. Gerrit verbouwde het tot bakkerij met winkel. In1957 zette zoon Jaap de bakkerij voort. Achterneef Willem Reedijk nam de bakkerij in 1989 over. Zijn dochter Sandra zette het bedrijf voort, zodat in 2019 kon worden gesproken van ‘100 jaar Bakkerij Reedijk’,bekroond met het predicaat Hofleverancier. Op 31 december 2022 werd de bakkerij beëindigd. ‘Nu de bakkerij verdwenen is, is het stil op het Dorpsplein’, vertelde Jaap Reedijk. Hij gaf bij zijn collega bestuursleden van de Stichting Oud Geervliet aan dat hij Geervliet een herinnering wilde schenken aan de ruim 100 jaar dat de bakkerij deel uit maakte van de samenleving. Binnen het bestuur werd besloten om het bedrag te gebruiken voor de realisatie van de pomp.

Lees meer »

Groot Nissewaard
14-03-2024

Monumentaal Nissewaard: Begraafplaatsen

Verstilde monumenten zijn te vinden op de begraafplaatsen: grafstenen. In vele soorten en maten zijn het versteende herinneringen aan de personen die de streek in vervlogen tijden bevolkten. In de loop der tijd veranderden de gebruikte opschriften en symbolen op de graven, wat aangeeft hoe tradities zijn veranderd. Struinend langs de vroegere stenen met Bijbelse spreuken en de hedendaagse persoonlijke grafmonumenten zie je hoe er steeds weer anders tegen de dood wordt aangekeken.

De oudste monumentale grafmonumenten zijn te vinden in kerken. Het koor van de kerk in Geervliet herbergt de tombe van Nicolaas III van Putten en zijn vrouw Aleid van Strien, gedateerd op omstreeks 1320. De zandstenen gezichten waren vroeger beschilderd in natuurlijke kleuren, de baldakijns boven hun hoofd waren rood gekleurd.

Lees meer »

Groot Nissewaard
09-01-2024

Monumentaal Nissewaard: boerderijen als agrarisch erfgoed

Vanouds is Voorne-Putten een agrarisch gebied en de vele boerderijen in de polders herinneren aan dat rijke boerenleven. Veruit de meeste boerderijen stammen uit de 19e en begin 20e eeuw, maar er zijn ook enkele monumentale hoeven uit de 17e eeuw, zoals Bouwlust-Zeldenrust langs de Aaldijk in Hekelingen en de Dammestee in Geervliet.

Het eiland Putten kenmerkt zich door laaggelegen polders met een zachte en drassige veenbodem. De afwatering met poldermolens was eeuwenlang ontoereikend, zodat het land daardoor beter geschikt was voor het weiden van vee dan akkerbouw. Die omstandigheden zorgden ervoor dat de boerenschuren in de regio vooral waren ingericht met stallen en grote hooizolders. De zachte bodem had bovendien als gevolg dat de grote hoeven vooral langs dijken werden gebouwd, waar de ondergrond steviger was. Lange tijd waren boerderijen van hout, vanaf de zeventiende eeuw maakten ze plaats voor bakstenen woningen met indrukwekkende gevels en daarachter houten schuren die dankzij nieuwe bouwtechnieken steeds groter werden.

Lees meer »

Groot Nissewaard
25-11-2023

Kinderen op audiëntie bij Sinterklaas in Geervliet

Sinterklaas deed Geervliet vandaag aan per boot. Na een optocht door het dorp, verzamelden kinderen, ouders, grootouders zich bij het oude stadhuis van het plaatsje en ontving de stichting Oud Geervliet wethouder Jeroen Postma, die voor de gelegenheid de oude ambtsketen van het stadje droeg.

Deze ambtsketen stamt uit de tijd dat Geervliet nog een zelfstandige gemeente was. Met deze keten om opende wethouder Postma, samen met Sinterklaas de tentoonstelling ‘Koekplanken en Kerststallen’, die te bezoeken is tot en met 7 januari 2024. Samen tekenden de wethouder en de Sint in het gastenboek van het stadhuis om daarna alle tijd te geven aan de kinderen.

Lees meer »

Groot Nissewaard
22-11-2023

Koekplanken en Kerststallen in Museum Stadhuis Geervliet

Komende zaterdag opent Sinterklaas de nieuwe expositie in Museum Stadhuis Geervliet, getiteld koekplanken en kerststallen.

Eeuwenlang werd speculaas met behulp van koekplanken gemaakt. De eerste koekplanken, ook wel‘ prenten’ genoemd, stammen vermoedelijk uit de vroege middeleeuwen. De taferelen op de speculaaskoeken vormden veelal een weergave van het alledaagse leven, waarbij symbolische, seksuele, religieuze of politiekeverwijzingen niet werden geschuwd. De samenstellers van de expositie hebben bij de meeste koekplanken ook een uitvoerige uitleg geplaatst over de betekenis van de betreffende afbeelding.

Lees meer »

AD
08-09-2023

Fluisterboot niet langer een brug te ver voor Simonshaven, ook wens om naar Geervliet te varen

Met de fluisterboot Simonshaven invaren en dan een kijkje nemen in het idyllische Witte Kerkje. Of varend naar je trouwerij in het oude stadhuisje van Geervliet. Dat lijkt nu toekomstmuziek maar dat kan snel veranderen.

[…] Ook Geervlieters zien de fluisterboot graag hun stadje aandoen. Hamerslag zegt dat daar een verzoek voor binnengekomen is bij het recreatieschap. ,,Er wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om net buiten Geervliet een havenkom te maken zodat de fluisterboot dichter bij de kern kan komen. Dit idee is nog in het beginstadium en er is nog geen subsidie voor aangevraagd”, laat hij weten.

Lees meer »

Groot Nissewaard
18-06-2023

Geervliet herdacht 400e geboortedag Cornelis de Witt

Op 15 juni 1623 werd in Dordrecht Cornelis de Witt geboren. Staatsman ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en ruwaard van Putten.

De Vrienden van De Witt houden de herinnering aan de broers Johan en Cornelis de Witt levend en uiteraard stonden zij stil bij het 400e geboortejaar van Cornelis. Dat deden zij op 17 juni met een symposium in Geervliet, waar Cornelis als ruwaard van Putten veel verbleef en rechtsprak. De rol van Cornelis is lange tijd onderbelicht gewest.

Lees meer »

AD
15-06-2023

Het is vandaag vierhonderd jaar geleden dat Cornelis de Witt werd geboren

Donderdag is het vierhonderd jaar geleden dat Cornelis de Witt (1623-1672) werd geboren. Het stadje Geervliet herdenkt zaterdag zijn oud-inwoner.

De tentoonstelling Geervliet in 1672 het Rampjaar in het oude stadhuis is zaterdag 17 juni ook te bezoeken. Vanaf zaterdag 8 juli tot en met zondag 10 september elke zaterdag en zondag te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees meer »

AD
06-06-2023

Markant buurtje wordt na ruim een eeuw gesloopt: ‘De huizen zijn versleten’

Na vier jaar onderzoek is de kogel door de kerk: de twaalf huurwoningen in het Rode Dorp tegenover Geervliet worden gesloopt.

Het gaat om een markant buurtje pal aan de Groene Kruisweg met een bijzondere geschiedenis. Er komen vervangende huizen terug, mogelijk twee keer zoveel. “Daarin willen we iets karakteristieks van nu verwerken.”

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-05-2023

Onthulling oorlogsmonument in Geervliet bij GHVV’13

Vanmiddag onthulden burgemeester Foort van Oosten en wethouder Martijn Hamerslag het oorlogsmonument bij voetbalvereniging GHVV’13.

Het oorspronkelijke monument werd op 27 augustus 1946 opgericht door de toenmalige vereniging PFC. Zo konden zij drie leden eren die in de oorlog waren omgekomen. Jonge jongens nog die waren ingezet in de ‘Arbeitseinzatz’ in Duitsland. Mannen werden daar te werk gesteld om onder andere de oorlogsmachine op gang te houden.

Lees meer »

Groot Nissewaard
03-05-2023

Een voetbal oorlogsmonument in Geervliet

Column van de burgemeester

In het jaar 1972 gebeurde er drie opmerkelijke dingen bij de voormalige voetbalvereniging PFC in Geervliet. Op 1 januari ging het clubhuis door een grote brand verloren, diezelfde dag verloor de secretaris van de club het leven bij een tragisch auto-ongeluk en later dat jaar bleek het voetbal oorlogsmonument van de club na de verhuizing spoorloos verdwenen te zijn.

Lees meer »

AD
04-04-2023

Geervliet viert verkrijgen stadsrechten (642 jaar geleden)

In het oude centrum van Geervliet werd dinsdag flink gevlagd om te vieren dat het 642 geleden is dat het stadsrechten kreeg.

Waar Spijkenisse zich vaak ten onrechte een stad noemt, is het 1759 inwoners tellende plaatsje ernaast dat wél. En dat wilden de bewoners dinsdag tonen ook.

Lees meer »

Groot Nissewaard
04-04-2023

642 jaar stadsrechten voor Geervliet

Geervliet – Vandaag hangt in Geervliet weer de vlag uit, om te vieren dat Geervliet 642 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Op 4 april 1381 verleende Sweder, heer van Abcoude, Gaesbeek, Strijen en Putten stadsrechten aan Geervliet. Hier was ook het Hof van Putten te vinden, de residentie van de Heren van Putten.

Lees meer »