Wapens op panelen

In de raadszaal van het oude stadhuis van Geervliet bevinden zich de schouwstukken en wapenborden uit de grote rechtszaal van het Hof van Putten.
De wapenborden vertonen de wapens van Holland en Putten en de familiewapens van de ruwaards en leenmannen van de Hoge Vierschaar, de heren die recht spraken en Putten mede bestuurden.
Inmiddels hangen ze alweer zo’n 200 jaar in het stadhuis en geven het interieur iets van de grandeur uit het verleden van Geervliet.

Tijd voor nieuwe wapenborden

In 2020 bestaat de gemeente Nissewaard vijf jaar. In 2021 bestaat de Stichting Oud-Geervliet vijftig jaar. Het bestuur wil beide jubilea op een bijzondere manier vieren en heeft het voornemen om in de traditie van de wapenborden in het stadhuis, drie wapenborden te laten maken.

wapenbord 1642
Wapenbord uit de rechtszaal van het Hof van Putten, 1642

De wapenborden in Oudnieuws

Over de nieuwe wapenborden is een uitgebreid artikel gepubliceerd in de Oudnieuws van februari 2020. In dit artikel worden ondermeer de ontwerpen van de wapenborden en de betekenis van de verschillende gemeentewapens behandeld.

Project

De drie wapenborden zullen door een heraldisch schilder op houten
panelen in olieverf geschilderd worden volgens de geldende regels van de heraldiek.

De kosten voor dit project zijn beraamd op zo’n € 8000. De Stichting Oud-Geervliet wil dit bedrag bijeen brengen door donaties uit fondsen, het bedrijfsleven, particulieren en onze donateurs.

U kunt dit project steunen door een bijdrage te storten op bankrekening:
NL 49 RABO 0375 9171 44 van de Stichting Oud-Geervliet onder vermelding van: “wapenborden”.